Project Wijkacademie Opvoeden Oost

De bedoeling van de Wijkacademie is dat groepen wijkbewoners de ruimte krijgen om duurzame programma’s rond opvoeden te ontwikkelen waarin de eigen onderwerpen en vraagstukken van ouders en jongeren centraal staan. Een Wijkacademie Opvoeden is dus geen instituut, maar een programma dat bewoners stimuleert om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en samenwerkingen aan te gaan met scholen en instellingen in de buurt. De spil van een Wijkacademie Opvoeden wordt gevormd door een kerngroep van ouders uit de wijk. De leden van de kerngroep doen minimaal twee jaar mee en komen eens in de drie weken samen om, op basis van hun eigen levensverhalen en ervaringen, te formuleren wat belangrijke thema’s en onderwerpen op het gebied van opvoeden zijn en bedenken passende vormen om die thema’s en onderwerpen in de wijk bespreekbaar te maken. Daarbij ligt de nadruk op creatieve activiteiten, zoals het maken van een film of een theaterstuk, het organiseren van een opvoedfestival, het maken van striptekeningen en animatiefilmpjes e.d.

 

De Wijkacademie Opvoeden Oost is een van de drie andere Wijkacademies Opvoeden, in Haarlem en Den Haag. Daarnaast is er een landelijk netwerk van academici vertegenwoordigd vanuit diverse disciplines. Deze academici zijn in te schakelen voor verdiepingsbijeenkomsten.

 

Voor wie
Dit project is voor (groot)ouders/opvoeders uit Amsterdam Oost die zich willen inzetten voor opvoeding in de wijk.
Bekijk hier de flyer Flyer Wijkacademie Opvoeden

 

Opdrachtgevers
Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Oost

Gemeente Amsterdam, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Oranjefonds

 

Samenwerkingspartners

Stichting BMP

 

Bekijk ook eens de website van onze landelijke partner, stichting BMP. http://www.stichtingbmp.nl/cms/projecten/wijkacademie-opvoeden-amsterdam-oost

 

Klik hier voor een prezi van de Wijkacademie opvoeden:

http://prezi.com/vru-9gzojkfk/wijkacademie-opvoeden-oost/