Zie jij de jonge mantelzorger?
Ongeveer één op de vier jongeren is mantelzorger. Zij groeien op in een situatie waarbij een gezinslid lichamelijk of geestelijk chronisch ziek is. De jonge mantelzorger komt hiermee zelf ook sociaal/emotioneel onder druk te staan. Heftige en verwarrende emoties kunnen bij deze jongeren spelen zoals rouw, boosheid en eenzaamheid. Dit is alleen aan de buitenkant vaak niet te zien en daarom extra lastig om deze jongeren te kunnen ondersteunen. Jonge mantelzorgers verdienen hun aandacht en zorg, zodat zij zich net als andere jongeren van hun leeftijd kunnen ontwikkelen voor een positieve toekomst.

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!
Wil je jouw stem gebruiken, in je kracht staan en of je ideeën rondom mantelzorg omtoveren tot toffe tools en of producten waar andere jongeren iets aan hebben? Bekijk dan snel deze video!
Robin Project Coördinator

CARE FOR YOUTH

Het jaar 2020!

In 2020 hebben we doormiddel van een Awareness Campagne meer aandacht geschonken aan de jonge mantelzorgers! Samen met een panel van jongeren, professionals, buurtbewoners en jonge mantelzorgers zijn er verschillende tools ontwikkeld.


Het jaar 2021!

”Samen leren, dan bereiken we meer”

In 2021 hebben Care 4 Oost en Dream Support de workshop Care for Youth aan meerdere organisaties in Amsterdam Oost aangeboden. Tijdens deze workshop hebben verschillende professionals kennis met elkaar gemaakt, gaven wij informatie over de jonge mantelzorgers en speelde wij het spel Just Like You waarin de kernwoorden verbinding, verbeelding en bewustzijn rondom het thema mantelzorg centraal stonden.  Tezamen met de workshops zijn er meerdere jonge mantelzorgers in actie gekomen om samen met het Dream Support team een mooie toolkit te vormen voor professionals die met deze doelgroep direct of indirect werkt. 


Scroll snel naar beneden om het resultaat te zien! 

“Ik vond het erg waardevol om te zien hoe divers de doelgroep van jonge mantelzorgers is. Ondanks dat ieder zijn eigen verhaal heeft kan ik mij toch overal in herkennen. Dat laat mij minder alleen voelen en heeft een gezicht gegeven aan mijn lotgenoten.” – Mantelzorger CFY

Wil je meer informatie over de toolkit?

Deze toolkit is ontwikkeld voor professionals en vrijwilligers die met jongeren tussen de 12 en 18 jaar werken of actief zijn en op interactieve wijze het thema ‘jonge mantelzorgers’ bespreekbaar willen maken.

In samenwerking met Care 4 Oost staan wij stil bij de behoeften van de jonge mantelzorgers. We benadrukken wat er al is en wat al werkt door het gezicht en de stem van de jongeren te laten zien en horen!
Christina, Kadi, Manou en Viroen zijn allemaal jonge mantelzorgers en hebben samen hard gewerkt aan de toolkit! Applaus..!

Deze ‘jonge mantelzorgers’ weten vanuit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat de mensen om je heen je kunnen steunen, juist doordat jij zelf als jonge mantelzorger een ander steunt. Met de toolkit willen ze praktische tools geven en meer aandacht aan het thema mantelzorg!
                                                                                                                                                                            Vanaf 10 november 2021 hier te downloaden!
Robin Project Coördinator

Informatieve video’s!

Toolkit gedrukt in de brievenbus ontvangen? Laat hier je gegevens achter.

7 + 10 =

Jonge mantelzorgers verdienen hun aandacht en zorg, zodat zij zich net als andere jongeren van hun leeftijd kunnen ontwikkelen voor een positieve toekomst.

Aanbod:
Girls Forward is een preventieve meidenorganisatie op IJburg voor meiden in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Elke donderdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur worden er leuke workshops en trainingen aangeboden vanuit 5 vaste thema’s: ‘Healthy Girls’, ‘Identity’, ‘Performance’, ‘Me Myself and I’ en sinds januari 2020 is Girls Forward ook gestart met het nieuwe thema ‘Girls Care’ voor jonge mantelzorgers! ‘Ben jij ook een zo heldin die naast al haar dagelijkse taken ook nog zorgt voor iemand binnen de familie? Wij zijn benieuwd hoe dit is voor jou en willen je graag laten weten dat we blij zijn met een heldin als jij, tijdens onze nieuwe #girlscare programma gaan wij jou in het zonnetje zetten! Check out onze social media voor een impressie:

Instagram: @girlsforward_
Website: www.girlsforward.com

Aanbod:
‘En nu jij’ coachtraject
Het programma ‘En nu jij!’ helpt jonge mantelzorgers een evenwicht te (her)vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander. Dat doen we doormiddel van een e-learning bestaande uit diverse modules en/of live coaching (vanwege Coronacrisis momenteel telefonisch en via Skype). Jongeren leren onder anderen omgaan met gevoelens, zichzelf beter te begrijpen, zich sterker te voelen, meer plezier te beleven door een betere balans te (her)vinden.
 
Scholenproject
Markant vraagt op scholen aandacht voor jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. De jonge mantelzorger-adviseur initieert op uw school activiteiten en draagt kennis over op uw team. Samen werken we aan betere herkenning, erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorgers. Dit doen we met een voorlichting aan docenten, een workshop voor leerlingen, voorlichting aan ouders, (optioneel) een spreekuur op school en tot slot de ondersteuning van jonge mantelzorgers met ons ‘En nu jij’coachtraject.
 
Deskundigheidsbevordering
Organisaties, teams en individuele professionals kunnen bij ons terecht voor het versterken van hun kennis, houding en vaardigheden in hun werk met jonge mantelzorgers en hun gezinnen. De leerbehoefte en rol- en taakopvatting van deze doelgroep bepalen de intensiteit van de gewenste deskundigheidsbevordering. We onderscheiden (op elkaar voortbouwende) lagen momenteel middel van (online) aangeboden deskundigheidsbevordering.
 
Advisering aan organisaties en individuele professionals
Via onze helpdesk (ma-vrij van 9-5 en evt. voor het jongerenwerk ook in de avond) kunnen individuele professionals en sleutelfiguren casuïstiek/dilemma’s en vragen aan ons voorleggen. Wij denken mee zodat de bellende professional zelf weer verder kan en/of kan doorverwijzen. Organisaties en teams worden ondersteund in het borgen van het (jonge) mantelzorgperspectief in hun organisatie/team. Dit doen we door hun rol en taakopvatting te onderzoeken, daar de deskundigheidsbevordering (zie later) op af te stemmen en hun visie te helpen vertalen in een werkwijze.
 
Productontwikkeling
Professionals, sleutelfiguren en mantelzorgers kunnen tools missen om (het delen van) mantelzorg bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld cultuursensitiviteit. Het expertisecentrum kan de gewenste tools (door)ontwikkelen.

 

———-

We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Wil je meer content en inhoud ontvangen omtrent de jonge mantelzorgers? Meld je dan aan voor onze mailing. Dan krijg je alle mails rondom de campagne Care For Youth. Lees hier meer over ons privacystatement.

 

© 2021 Dream Support | Dit programma is eigendom van Dream Support  en mag daarom niet gekopieerd en/of gedeeld worden met derden zonder toestemming