
Vandaag de dag is duurzaamheid een actueel thema. Iedereen heeft er sowieso wel eens van gehoord en wie weet ben jij ook op je eigen manier bewust bezig met dit thema in jouw dagelijkse leven. Afval scheiden, de fiets nemen i.p.v. de auto, deelnemen aan klimaatstakingen of zonnepanelen op het dak van je woning. Een aantal uiteenlopende voorbeelden die allemaal bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. Maar hoe milieubewust ga jij om met voeding? Hier lees je een aantal tips waardoor jij heel eenvoudig duurzamer kunt worden in je keuken!
- Deksel erop!
Wanneer je de deksel zoveel mogelijk op de pan houdt tijdens het koken, zorgt dit ervoor dat je wel twee tot drie keer minder energie verbruikt. - Maak bewuste keuzes.
Eet meer plantaardig voedsel zoals groenten, peulvruchten, fruit en vleesvervangers. Minder juist met dierlijke producten zoals zuivel, eieren, vis en vlees. Laat je inspireren door producten die bijvoorbeeld in de Schrijf van Vijf staan, eet minder suiker en drink minder frisdranken en alcohol. - Gebruik je neus en ‘gezonde verstand’.
Is een product voorbij de houdbaarheidsdatum? Gooi het niet meteen weg, maar ruik eerst goed, bekijk het grondig en proef eventueel een beetje. Wanneer je niks merkwaardigs opmerkt kun je vertrouwen op je eigen instinct en zijn veel producten vaak iets langer te consumeren dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. - Kies voor lokale producten.
Koop zoveel mogelijk lokale (seizoens-) producten. Deze vind je bijvoorbeeld op de markt of bij een groenteboer. Wat het voordeel is wanneer je je fruit en groenten hier koopt? Deze producten zijn vaak veel lekkerder. Dit komt omdat ze niet zo rijp worden geoogst als de producten die worden verkocht in de supermarkt. - Frituurpan aan de kant.
Ben bewust welke manieren van koken het meeste energie kosten. Eten bereiden met een stoomoven of in de magnetron kost minder energie dan bijvoorbeeld de frituurpan, deze verbruikt namelijk de meeste energie. - Bespaar water.
Wist je dat je helemaal niet zoveel water nodig hebt tijdens het koken? Een klein laagje water, zodat het niet droog kookt, is al genoeg! Hoe minder water je gebruikt, hoe meer vitamines de ingrediënten behouden die je kookt. Dat noemen wij nou een win-win situatie waar we erg blij van worden - Eet minder rood en bewerkt vlees.
Vlees heeft een hoge milieu-impact. Het meest belastend voor het milieu is rood vlees (rund, varken, geit, schaap). Je kunt (rood) vlees vervangen door peulvruchten, bonen, kikkererwten, ongezouten noten of ei. Vervang vleeswaren op brood door geroosterde groente, hummus of ander plantaardig broodbeleg. - Ga slim om met restjes!
Verspil geen tot zo min mogelijk voedsel en ga dus slim om met restjes. Het Voedingscentrum heeft een handige gratis app ontwikkeld die je hierbij kan helpen. Deze app bevat tips, gezonde en makkelijke recepten, hulp tijden het koken, kopen en bewaren van boodschappen. Wil je meer weten over deze app? Klik dan op de link voor meer info óf download ‘m op je smartphone of tablet. Klik hier om meer te lezen over de app van het Voedingscentrum. - Kook op maat.
Afmeten van porties is heel eenvoudig. Je kunt de richtlijnen aanhouden die vrijwel altijd aangegeven staan op verpakkingen van bijvoorbeeld rijst of pasta. Weeg dit af met een keukenweegschaal of gebruik een daarvoor bestemde tool. Zo kun je een ‘pastameter’ gebruiken om de juiste hoeveelheid pasta te koken. Op deze manier zal je niet snel meer te veel eten klaarmaken. - Ontdooien maar!
Denk vooruit als het gaat om wat je de komende dagen of week gaat eten. Haal de avond van tevoren ingevroren producten uit de vriezer zodat deze tijd genoeg hebben om te ontdooien. Dit is milieuvriendelijker dan producten ontdooien in een magnetron.
Duurzamer eten hoeft niet duurder te zijn!
Nu horen we je denken; allemaal leuk en aardig deze tips, maar wat doet dit voor mijn portemonnee? Is duurzaam eten duurder? Het antwoord is NEE! Duurzaam eten is juist goedkoper omdat dierlijke producten relatief duurder zijn. Wanneer je deze regelmatig inwisselt voor noten, ei of peulvruchten en in plaats van frisdrank, water of theedrinkt, ben je goedkoper uit.
Wil jij meer groente eten met jouw gezin? Kijk dan eens of toMAATJE wat voor jou is.