
INCLUSIEF GRATIS DOWNLOAD: ‘HET IJSKAST-CONTRACT’
Kleine handen maken licht werk
De kids mee laten helpen in de keuken? Voor jou als ouder misschien te veel gedoe en iets waar je na een drukke werkdag, niet veel tijd en zin meer in hebt. Terwijl de meeste kinderen dit echt geweldig vinden én het is ook nog eens heel goed voor ze. Tijdens het koken wordt de fijne motoriek en handvaardigheid van een kind namelijk op de proef gesteld en worden alle zintuigen geprikkeld. Door kinderen te betrekken in de keuken en alles te benoemen wat je doet, gaat er een wereld voor hen (en voor jou als ouder) voor je open.

In tijden van het coronavirus en thuisquarantaine: dit is het moment!
Vanwege het coronavirus leven we momenteel in een gekke tijd. Kinderen kunnen niet naar school en de meeste ouders werken verplicht thuis. Een gezonde leefstijl met gezonde voeding lijkt nu belangrijker dan ooit. Zijn jouw kinderen het knutselen, spelletjes spelen en tv kijken ook beu aan het worden? Dit is hét moment om samen met je kids de keuken in te duiken en samen te koken. Ook RTL Boulevard spendeerde hier onlangs een leuk item aan waarin bekende Nederlander Miljuschka, o.a. bekend van Wie is de mol?! vertelt hoe belangrijk het is om je kinderen te betrekken in de keuken. ‘Als een kind mee heeft geholpen in de keuken, leren ze meer respect te krijgen voor het eten en doen ze er toch alles aan om het bordje helemaal leeg te eten omdat ze het toch helemaal zelf hebben gemaakt’. Bekijk het fragment hier terug vanaf 16.50 min.
Nu kunnen wij ons voorstellen dat je behoefte hebt aan wat tips en tricks om het kokkerellen met de kids zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom hebben wij er een aantal op een rijtje gezet in de categorieën: voorbereiding, tijdens het koken en aan tafel. Met deze blog zorgen we voor een mooie basis om aan de slag te gaan. Omdat dit een breed (en superleuk) onderwerp is, houden we het niet bij één blog. De komende weken zullen we je meer bijbrengen omtrent dit thema. Maar nu eerst: de basics, let’s go!

Voorbereiding
- Zoek samen met je kind(eren) een recept uit. Op deze manier voelen zij zich meer betrokken bij de maaltijd die straks op tafel verschijnt.
- Begin met gemakkelijke, basic recepten. Denk daarbij aan puree, stamppot, een omelet, pizzadeeg of een salade.
- Zet alles klaar wat je nodig hebt. Van ingrediënten tot pannen en overig keukengerei.
- Doe jullie schorten bij elkaar om
- Was de handen en vertel je kind(eren) dat hygiëne in de keuken heel belangrijk is.
- Accepteer op voorhand dat de keuken rommelig en vies kan gaan worden. Wellicht daarom handig om de grote schoonmaak van de keuken te plannen ná deze gezellige activiteit met de het hele gezin.
- Zorg ervoor dat je helemaal in the mood bent om samen met je kinderen te gaan koken. Om iedereen in dezelfde positieve mood te brengen, kan muziek een belangrijke invloed hebben. Laat je kinderen hun favoriete muziek uitkiezen op bijvoorbeeld Spotify of Youtube en zet dit op de achtergrond zachtjes aan.
- Maak samen met je kind(eren) een kook-woordenboek. Schrijf alles uit óf maak er iets creatiefs van en ga aan de slag met plaatjes en lijm. In het kook-woordenboek definieer je alle termen die te maken hebben met koken en eten zoals fruiten, grillen, gram, kilo, roeren, versnipperen en snufje.
- Bespreek regels voordat jullie starten. Zoals niet aan scherpen messen komen, pas op met hete dingen en heel belangrijk de keuken is geen speelplaats.

Tijdens het koken
- Veiligheid staat natuurlijk voorop. Hanteer daarom de regel: ‘onder de 6, geen mes’. Laat de allerkleinste helpen met bijvoorbeeld roeren in de pan, proeven, of mengen van ingrediënten.
- Je kind wil alles wat er op het aanrecht gebeurt goed in de gaten kunnen houden, zorg voor een stabiel en stevig krukje of verhoging wat je aan het aanrecht schuift.
- ‘Give them good risks’. Dit zijn handelingen die belangrijk zijn om het gerecht klaar te maken en die enige focus en vaardigheid vragen. Door je kind een taak als deze te geven, voelen ze zich verantwoordelijk en serieus genomen en zullen zij ervoor zorgen dat hun taak tot een goed einde wordt gebracht.
- Zijn stukjes groenten in een saus nog een beetje to much voor je kids om te eten? Maak de saus dan glad met een staafmixer. Probeer de saus elke volgende keer iets minder glad te maken totdat je weer een normale bolognese saus hebt mét stukjes groente.
- Hartige taarten vallen vaak goed in de smaak bij kinderen. Het is een ideaal recept om nieuwe groente te introduceren en omdat het eruitziet als een ‘taart’ wordt het voor kinderen interessant.
Dat waren nog niet alle tips… We hebben er nog meer:
- Zijn je kids te jong om bepaalde handelingen in de keuken uit te voeren, maar je wilt ze toch betrekken bij het bereiden van de maaltijd? Wees creatief en bedenk handelingen die wél geschikt zijn. Den bijvoorbeeld aan het maken van groenteballetjes, ideaal want deze mogen lekker met de hand gedraaid worden. Óf wat dacht je van het zelf beleggen van wraps of taco’s met allerlei groente. Wees creatief!
- Wat inspiratie voor de allerkleinsten, hoe kunnen ze jou helpen in de keuken. Ze kunnen meehelpen met brood smeren, een ei pellen, groente en fruit wassen of kruiden knippen en aan een gerecht toevoegen
- Is je kind al wat ouder? Dan kun je ze laten roeren en husselen, raspen, pureren, kneden of je kunt ze eten laten wegen of afmeten. Zelfs het snijden van eenvoudig eten met een bot mes kun je eens proberen. Denk bijvoorbeeld aan het snijden van een banaan.
- Voor de gevorderde koks onder de kids is het mogelijk om ze te laten omgaan met een warmtebron als een fornuis of oven. Je kunt ze eten laten snijden met een scherp mes of mee laten beoordelen of vlees of vis gaar is
- Wanneer het gerecht zich hiervoor leent kun je de kinderen de borden zelf laten opmaken. Geef ze bijvoorbeeld als opdracht om een gezichtje van eten te maken. Demonstreer zelf eerst een bord en laat daarna de kids hun gang gaan.

Aan tafel!
- Zeggen jouw kids ook wel eens: ‘ik vind dit vies’ of ‘ik lust dit niet’? Wij hebben speciaal voor jullie een ‘ijskast-contract’ samengesteld. Print deze uit en onderteken samen met je kinderen. Hang deze ingevuld op de ijskast, iedere keer wanneer die bekende zin ‘ik lust het niet’, wordt uitgesproken, wijs je naar de afspraak op de ijskast. We maakten twee versies voor je. Bij de ene vulden we alvast een afspraak voor je in, bij de andere kun je je eigen afspraken met je kind(eren) opschrijven. Klik hier om jouw gratis ijs-kastcontract te downloaden. Delen jullie je ijskast-contract met ons? Plaats een foto op je insta(story) en gebruik #ijskastcontract. Daar worden wij blij van 🙂
- Eten je kids altijd direct het vlees op? En blijft de rest liggen? Maak eens een stamppot waarin je kleine stukjes vlees verstopt in de stamppot.
Maak van het avondeten een bewust moment om met het gezin samen te zijn. Of jullie nu wel of niet samen hebben gekookt, leg de focus op het samenzijn en het eten dus: tv uit en telefoons van tafel! - Geef je kind(eren) complimenten wanneer zijn goed aan het eten zijn, dit zal ze stimuleren ook dingen te proeven die nieuw zijn voor hen.
- Maak een regel waarbij jullie afspreken dat er áltijd geproefd moet worden van hetgeen wat er is klaargemaakt.
- Maak het gezellig aan tafel! Wanneer een smaak wordt geassocieerd met gezelligheid, komt dat de smaakontwikkeling ten goede. Gezelligheid creëer je door samen aan tafel te eten en er de tijd voor te nemen.
- Een andere manier om gezelligheid aan tafel te beïnvloeden is door de tafel te versieren. Knutsel bijvoorbeeld samen leuke servetten of een eigen placemat. Of ga even naar buiten en pluk bloemen die je tijdens het eten op tafel zet.
- Zing eventueel een eetliedje, dit is niet alleen gezellig, het zorgt er ook voor dat kinderen weten dat ze aan tafel worden verwacht.
- Neem tijdens het eten samen de dag door. Wat heeft iedereen gedaan en geleerd en wat staat er morgen op het programma?

Hoe kunnen wij je verder helpen of inspireren?
Zo, wat denk je nu na het lezen van deze info? Zin gekregen om met je kids de keuken in te duiken? TOP! Of twijfel je nog? Waarom twijfel je of wat houd je tegen? Daar zijn wij heel benieuwd naar… Waar zou jij meer over willen weten als het gaat om samen koken met kinderen? Of wil je een foto delen van jullie ijskast-contract? Wij helpen en inspireren jullie heel graag, mail daarom je vragen naar info@dreamsupport.nl en wie weet behandelen we jouw vragen in een van de komende blogs.
Tot de volgende!
P.S. Ken jij toMAATJE al? toMAATJE is dé gezonde groenteboost voor jou en je gezin! Middels dit online programma vol met leuke recepten, tools en tips gaan jullie op weg naar een gezin dat meer groente eet. Speciaal voor jou samengesteld door ons team van specialisten. Volgens ons is dit hét moment om hiermee aan de slag te gaan. Daarom verkopen we toMAATJE nu tijdelijk voor 47 euro i.p.v. 107 euro. Klik hier voor meer gezonde informatie 😉