Alle herfstgroenten op een rij: heerlijke recepten met herfstgroenten

De bladeren vallen weer van de boom, de temperaturen dalen, de dagen worden grijzer en donkerder…. Jahoor, we zitten weer middenin de herfst. De omslag van de zonnige zomer naar de herfst, kan zorgen voor een mindere weerstand en dit vergroot de kans op verkoudheid en griep. Je voelt ‘m misschien al aankomen 😉 In deze tijd is het nog belangrijker om gezond te leven en genoeg vitamines binnen te krijgen. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je groenten kan verwerken in je dagelijkse maaltijden. Daarom kozen wij onze favoriete herfstgroenten voor je uit en delen we hier een aantal heerlijke recepten met jullie! Er zijn natuurlijk verschillende plekken waar jij deze groenten kunt gaan kopen. Het meest voor de hand liggend is de (biologische) supermarkt. Maar wat dacht je ervan om je groenten op de markt te halen? Of wie weet heb jij je eigen moestuin waar je je eigen herfstgroenten kunt oogsten. Het maakt niet uit waar jij je groenten koopt, wij wensen je heel veel plezier met het bereiden van deze recepten, smakelijk!

Wortel

De wortel is een groente die we allemaal kennen en gemakkelijk herkennen. Deze groente behoort tot de koolgewassen en bevatten veel gezonde mineralen, vezels en vitaminen. Wortelen bevatten weinig calorieën en je kunt deze tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Wij zijn benieuwd hoe jij wortel het liefste eet?! Je kunt ‘m namelijk op verschillende manieren bereiden en zowel warm als rauw eten. Wij vinden het heerlijk om worstelen te roosteren in de oven! Lekker en makkelijk als bijvoorbeeld een bijgerecht.

Ben jij benieuwd naar ons recept voor geroosterde wortels uit de oven? Klik dan hier!

Pompoen
Deze groente behoort tot de komkommerachtigen en zijn er in alle vormen en maten. Wanneer je een pompoen koopt is het belangrijk dat deze stevig is en geen zachte plekken bevat. Pompoenen hebben weinig calorieën, maar bevatten veel vezels welke belangrijk zijn voor de werking van je darmen. Ook bevat deze groente betacaroteen, wat goed is voor je ogen en een gezonde huid.  

Je kunt pompoen op verschillende manieren bereiden. Zo kun je deze grillen, koken, in de oven klaarmaken, pureren, bakken en wokken. Wij van Dream Support houden van pompoen en vinden het heerlijk om hier soep van te maken. Hieronder vind je het recept. 

Kijk hier voor een lekker pompoen recept: pompoensoep

Boerenkool

Deze groene bladgroente kennen we bijna allemaal van de boerenkool stamppot. Een typische groente die je eet op koude en natte dagen. Naast het maken van een boerenkool stamppot kun je deze groente ook wokken, koken of stomen. Let bij aankoop op de kleur van de kool, deze hoort mooi donker (groen) te zijn. Het blad hoort jong, knapperig en vers te zijn wanneer je het koopt. Om aan jullie te laten zien hoe veelzijdig boerenkool is, delen we hier graag een recept waarmee je hartige, groene boerenkool pannenkoeken kan maken. 

Kijk hier voor een verrassend boerenkool recept: de boerenkool pannenkoek

Rode kool

Deze groente is het broertje van de spitskool en de groene kool en bevat boordevol veel vitamine C en andere voedingsstoffen. Welke erg goed zijn voor je gezondheid en je in deze koudere tijden beschermt tegen verkoudheid of griep. Deze groente kun je koken, stomen, stoven, wokken, verwerken in een salade of klaarmaken in de oven. Dat laatste is op dit moment onze favoriet en daarom delen we hier een ovenrecept met rode kool met jullie!

Een heerlijk recept voor rode kool vind je hier

Pastinaak – vergeten groente


Heb jij al wel eens gehoord van pastinaak puree? Dit is een superlekker herfstgerecht welke je kan combineren met een lekker stukje vlees of bijvoorbeeld gewokte groenten. De pastinaak een minder bekende groente. De pastinaak valt onder de ‘vergeten groenten’, dit zijn groenten die vroeger bijvoorbeeld veel meer werden gegeten dan nu, de naam zegt het eigenlijk al… we lijken deze groente af en toe een beetje te vergeten te zijn. De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een zoete, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en daarom wordt deze ook wel de ‘witte wortel/peen’ genoemd. Terug naar de pastinaak puree! Laat ons vooral weten hoe jij ‘m vond.

Klik hier voor een herfstrecept met een van de vergeten groente… de pastinaak

Hieronder hebben we speciaal voor jou alle overige herfstgroenten op een rijtje gezet:

Andijvie 
Bleekselderij
Bloemkool
Bosui
Chinese kool
Courgette
IJsbergsla
Knolselderij
Koolrabi
Kropsla
Mais
Paksoi
Pastinaak
Peultjes
Postelein
Prei
Raapjes
Raapstelen
Radijs
Radicchio
Rammenas
Rettich
Rode biet
Rucola
Savooie kool
Schorseneren
Snijboon
Sperzieboon
Spinazie
Spitskool
Spruiten
Ui
Veldsla
Venkel
Witte kool
Witlof
Wortels (bospeen/waspeen/winterpeen)

Wellicht vind je dit ook interessant

Heb je interesse in meer herfstgroenterecepten? Kijk dan even op deze pagina met groenterecepten. Of kijk hier voor een overzicht van herfstgroenten met bijbehorende recepten. 

Meer groente eten met jouw gezin?
Kijk dan eens of toMAATJE wat voor jou is.