Alles wat jij wilt weten over dé trend: samen koken met kinderen

In onze vorige blog praatte we je bij over dé trend van dit moment waarbij we vertelden dat samen koken met kinderen helemaal hip is. We deden een oproep aan jullie om al je vragen naar ons op te sturen met betrekking tot dit onderwerp. We kregen veel enthousiaste reacties en interessante vragen in onze mailbox. Wij hebben de vijf meest gestelde vragen geselecteerd. Hieronder vind je de antwoorden op een rij. Q&A: antwoorden op jullie vragen!


Vraag 1: ‘Wat zijn de voordelen aan het samen koken mijn kinderen?’ Jolanda, 42 jaar. Moeder van drie kids.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Zo benoemt dit artikel een aantal voordelen die behoren tot dit onderwerp zijn samen eten maakt gezonder, gelukkiger, schept een hechte band.
Koken en bakken zijn ook super leerzame ervaringen voor je kind(eren). Zo leren ze over de bereiding van voedsel, moeten ze ingrediënten afwegen en hoeveelheden berekenen én beoefenen ze hun motorische vaardigheden. Voor oudere kinderen is leesvaardigheid ook van belang; denk bijvoorbeeld aan een recept of de bereidingswijze op de verpakking. Daarbij creëert het een goede basis van zelfredzaamheid, zodat ze later ook goed voor zichzelf kunnen zorgen.


Kinderen betrekken bij het koken helpt ook bij het waarderen van voedsel. Door mee te koken begrijpen ze hoeveel tijd en inspanning het kost om een gerecht op tafel te krijgen. Als kinderen betrokken zijn bij het koken is er een grotere kans dat ze het willen proeven, óók als het een onbekende smaak heeft. Dit zijn al een heleboel voordelen toch?


Vraag 2: ‘Hebben jullie tips om mijn kinderen te leren snijden?’ Marieke, 28 jaar. Moeder van één dochtertje.

Zeker! We introduceren je graag twee verschillende snijtechnieken welke je kunt aanleren aan je kids:

De brugtechniek
Deze techniek is vooral geschikt voor het halveren van groente. Maak een brug met je wijsvinger en duim. Leg de groente op een snijplank en houd het mes stevig vast. Snijd de groente doormidden onder het ‘bruggetje’. Gaat je kind een wat zachtere groente snijden? Prik dan eerst even het puntje van het mes in de schil voor meer stevigheid.

Brugtechniek
Brugtechniek

De klauwtechniek
Laat je kind een klauw maken van zijn/haar hand en vouw de vingertoppen naar binnen, ook de duim! Snijd je rechts? Maak dan een klauw met je linkerhand. Snijd je links? Maak dan een klauw met je rechterhand. Het is belangrijk dat tijdens het snijden de ‘klauw’ steeds een stukje naar achteren gaat.

Klauwtechniek


Vraag 3: ‘Mijn zoontje is 4 jaar. Bij welke taken in de keuken kan ik hem betrekken?’ Kelly, 36 jaar. Moeder van twee kids.

Wij maakten speciaal voor jullie een overzicht per leeftijd! 🙂 Klik hier om te bekijken óf scroll even naar onderen.


Vraag 4: ‘Mijn zoontje weigert regelmatig om te proeven of zegt dat hij het eten niet lust. Hebben jullie tips hoe ik hiermee op kan gaan?’ Achmed, 29 jaar. Vader van een zoontje.

Dat is lastig en kan soms erg frustrerend zijn! We hebben speciaal voor deze struggle een ‘ijskast-contract’ samengesteld, welke je ook al kon vinden in onze vorige blog. Print deze uit en onderteken samen met je kinderen. Hang deze ingevuld op de ijskast. Iedere keer wanneer de bekende zin ‘ik lust het niet’ wordt uitgesproken, wijs je naar de afspraak op de ijskast. We maakten twee versies voor je. Bij de ene hebben we alvast een afspraak voor je ingevuld, bij de andere kan je je eigen afspraken met je kind(eren) opschrijven. Klik hier om jouw gratis ijskast-contract te downloaden. Delen jullie je ijskast-contract met ons? Plaats een foto op je insta(story) en gebruik #ijskastcontract én tag @opgezondetour.
Daar worden wij blij van!

Vraag 5: ‘Welke regels, vaardigheden of tips moet ik voorafgaand het koken met mijn kinderen sowieso weten?’ Claudia, 37 jaar. Moeder van twee kids.


De 30 belangrijkste en leukste tips hebben we gedeeld in onze vorige blog. Dit vormt een goede basis om samen met je kinderen aan de slag te gaan. Naast al deze tips is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. Geef je kinderen daarom duidelijk instructies, maak goede afspraken en blijf als ouder constant alert. Dan geloven wij erin dat het helemaal goed gaat komen!


Zo, dat waren ze. De antwoorden op jullie meest gestelde vragen! Hopelijk zijn jullie weer wat wijzer geworden en zijn de vragen allemaal beantwoord. We kunnen ons heel goed voorstellen dat jullie zin hebben gekregen om direct samen aan de slag te gaan. Stay tuned… In de volgende blog delen we gezonde, gemakkelijke én geschikte recepten die je samen met je kinderen kunt maken.


Deze recepten komen uit ons online programma ‘toMAATJE’. Hoe bewust is jouw gezin eigenlijk als het gaat om het eten van groente? Investeren in je eigen gezondheid en in die van je kind is het beste is wat je kunt doen! Met toMAATJE helpen we je op weg naar een gezin dat met gemak én plezier groente eet. Klinkt jou dit als muziek in de oren?! Bekijk dan snel de volgende link.


Tot snel!


Liefs,


Team Dream Support