Beweging & kids! Eindelijk duidelijkheid met uitleg bij deze 5 feiten en fabels

Iedere dag lees, zie en hoor je super veel informatie over sport en beweging. Wat is er nou echt goed en gezond voor je, wat werkt wel en wat juist niet? Wie weet hoor je ook andere ouders over hun kinderen en beweging praten. Wij begrijpen goed dat al deze info ervoor zorgt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom in deze blog helderheid! Speciaal voor jou hebben we 5 feiten en fabels opgesomd, zodat jij niet meer hoeft te twijfelen wat nou wel en niet waar is als het gaat om beweging & kids.


Stelling 1: Buitenspelen kan alleen als het droog is en niet te hard waait, anders wordt mijn kind ziek.

Fabel! Het is juist goed voor de weerstand om iedere dag een frisse neus te halen. Kinderen eten en slapen ook beter als ze buiten zijn geweest. Je kunt kinderen prima kleden naar het weer van de dag. Veel kinderen vinden het zelfs leuk om met een paraplu en laarsjes door de regen te lopen en in de plassen te stampen.


Stelling 2: Om gezond en fit te blijven heeft een kind ongeveer 1 uur per dag aan matig intensieve beweging nodig.

Feit! Matig intensief betekent dat je er niet van buiten adem raakt. Voorbeelden zijn lopen, fietsen, zwemmen en buitenspelen.


Stelling 3: Bewegen is alléén goed voor de motorische ontwikkeling van mijn kind.

Fabel! Als voorbeeld nemen we: buitenspelen. Hierdoor komt jouw kind in aanraking met verschillende bewegingsvormen en ontwikkelt hij/zij zich veelzijdig op motorisch vlak, maar ook ervaart het kind waar hij/zij goed in is en wat hij/zij leuk vindt. Dit vergroot het zelfvertrouwen. Daarnaast leert jouw kind de wereld om zich heen te ontdekken en speelt samen met anderen, dit stimuleert de sociale vaardigheden van jouw kind.


Stelling 4: Beeldschermtijd heeft helemaal niets te maken met de gezondheid van mijn kind.

Fabel! Kinderartsen raden tv-kijken of computeren niet af, maar het is belangrijk dat jij en je kind rekening houden met een aantal punten. Beperk schermtijd bij kinderen van 4 tot 12 jaar tot maximaal 2 uur per dag. Kijk na 20 minuten beeldscherm altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel tenminste 1 uur per dag buiten om bijziendheid te voorkomen. Laat je kind regelmatig van houding wisselen en zorg voor voldoende beweging tussen het scherm kijken door. Onthoud dat je een kind gemakkelijk gezond gedrag aanleert wanneer je dit als ouders stimuleert.


Stelling 5: Bewegen verbetert het zelfvertrouwen.

Feit! Beweging vraagt om het vinden van oplossingen. Denk maar eens na, als klein kind in de box leer je al dat je door middel van bewegen dichterbij een speeltje kunt komen wanneer je er niet bij kunt. Als het toch lukt, ervaart de baby succes. Hoe meer succesbelevingen, hoe groter het zelfvertrouwen. Dit geld voor baby’s in de box, maar ook voor volwassenen tijdens sport en beweging.


Zo, we hopen je meer duidelijkheid gegeven te hebben met deze blog. Heb je een vraag of weet jij een leuk onderwerp voor onze volgende blog? Laat het weten via marloes@dreamsupport.nl


Tot de volgende!