
‘We leven in een gekke tijd’
Een veelgehoorde en gebruikte uitspraak in de afgelopen periode. Deze zin slaat de spijker op zijn kop, want de tijd waarin we nu leven is ook gek, vreemd, raar, verdrietig en … zeg jij het maar. Naast alle verdrietige gebeurtenissen die deze periode met zich meebrengt, levert het ook hele mooie inzichten, ervaringen en verhalen op. Wij verzamelde een aantal van deze verhalen en bundelde deze in een reeks die we de komende weken met jullie gaan delen. Na het vorige verhaal van Robin, is het vandaag de beurt aan Hanne. Zij is naast moeder, ook eigenaresse van Dream Support. Ze deelt haar verhaal over balans vinden in opvoeding en ondernemen tijdens de coronacrisis.
Welk thema staat momenteel centraal in jouw dagelijks leven?
“Balans vinden binnen mijn opvoeding was voor mij de afgelopen periode erg belangrijk. Omdat veel dingen anders gaan vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, is het extra moeilijk om balans te vinden én te houden als opvoeder. We hebben al veel verschillende rollen te vervullen en daar komen/kwamen er nu meer bij, zoals het thuis lesgeven, thuiswerken en voor sommigen kwamen hier nog meer taken bij.”
“Zelf ben ik moeder van twee kinderen in een samengesteld gezin. Ik vind het een uitdaging om te zorgen dat de kinderen zich fijn voelen op de twee plekken waar ze opgroeien. Daarom zijn we, het hele gezin, tijdelijk overdag bij elkaar gaan wonen zodat we de rollen en taken onderling beter konden verdelen en ook dat de kinderen een plek hebben waar alles doorgaat volgens een vast schema.
Daarnaast ben ik eigenaresse van Dream Support. Als ondernemer is het altijd druk, het werk gaat maar door. Corona zorgde ervoor dat we binnen ons team de manier van werken, communiceren én de invulling van ons werk anders moeten inrichten. We moesten buiten de gebaande paden treden en we moesten van veranderen. Dit vroeg om meer ruimte in mijn hoofd. Dat vond ik soms lastig. Als team hebben we écht een super job geleverd en met elkaar heel hard gewerkt om alle programma’s die we bieden op een nieuwe en andere manier te kunnen aanbieden namelijk: online! Hier ben ik natuurlijk heel erg trots op. Ook op het feit dat we op elkaar konden steunen en elkaar konden opvangen als dat nodig was.”
Hoe is het om met dit thema bezig te zijn in tijden van de coronacrisis? Wat zijn de effecten hiervan op jouw persoonlijke geluksgevoel?
“Samen met verschillende opvoeders heb ik stilgestaan bij dit thema. Alle tips zijn verzameld in een e-book die we graag met jou willen delen. Naast de moeilijkheden die veel van ons ondervinden, zie ik ook heel veel kracht bij gezinnen. Kinderen die opfleuren omdat ze meer samen zijn met hun ouders of juist baat hebben bij het thuis les krijgen door de persoonlijke aandacht. Maar ook zie ik heel veel kracht bij en ín communities. Elkaar helpen, er voor elkaar zijn, samen dingen doen; zowel met jong als oud. In de tijd waarin we leven merk je soms dat we zo individualistisch zijn geworden, soms zelfs langs elkaar heen leven, elkaar niet kennen en elkaar veroordelen. Ik denk dat we het nodig hebben om meer samen te doen, zodat je je meer verbonden voelt en je het gevoel hebt erbij te horen.”
Wat wil jij vanuit je persoonlijke ervaring meegeven aan iedereen wie dit leest?
“Ik heb de coronatijd ervaren als een tijd waarin je op jezelf en anderen bent toegewezen. Sta af en toe even stil en bedenk: hoe voel ik mij vanbinnen? Sta hier eens vaker bij stil en ga niet alleen maar door in je gejaagde bestaan of het alleen bezig te zijn met de buitenkant, je imago. In deze tijd lijkt dat perfecte plaatje zo belangrijk als je bijvoorbeeld op Instagram kijkt… Maar is dat ook zo? Wat heb je eraan? Ik denk dat het goed is dat we onze kinderen ook leren om meer stil te staan bij de binnenkant, bij wie je bent en wat je voelt. Daar kan je veel kracht uit halen, juist als je moeilijke tijden meemaakt.
Maar ook heeft de coronatijd mij doen stilstaan bij: welke mensen staan er om mij heen, waar is mijn vangnet, wie zijn de mensen waar ik bij terecht kan als dit nodig is? Ik ben heel erg dankbaar met alle lieve mensen om mij heen en dat geeft een enorm sterk gevoel! Graag wil ik een gedichtje delen dat iemand mij ooit stuurde. Dit wil ik alle opvoeders graag meegeven.”

Hanne stelde speciaal voor jullie een e-book samen vol met vragen en tips over dit thema. Deze kun je hier downloaden. We horen graag terug wat jullie ervan vinden en of jullie hier inspiratie en hulp uit kunnen putten.
Heb jij een mooi, persoonlijk verhaal uit de afgelopen periode en wil je deze graag met ons delen? Stuur dan een mail naar marloes@dreamsupport.nl