Originele recepten en tips met groenten voor een supergezonde én lekkere kerst.

Heb jij je boodschappenlijstje al klaar? Deze blog zit boordevol inspiratie!

Het is weer bijna zover: kerstmis! De tijd van het jaar waarbij samenzijn met familie en vrienden én lekker eten bij veel mensen op nummer 1 staat. Heb jij al nagedacht over wat er dit jaar op het kerstmenu staat? Ieder jaar weer, halen veel huishoudens het gourmetstel of de fonduepan uit de kast. Of wat dacht je van lekker lang borrelen op kerstmiddag met een tafel vol lekkere (en vaak ongezonde) hapjes. De volgende ochtend starten we de dag vaak met een kerstontbijt. Hoe bewust ben jij tijdens kerst bezig met gezond eten? Wat veel mensen niet verwachten is dat gezond eten ook hartstikke lekker kan zijn. En ja… ook tijdens kerst 😉
Daarom speciaal voor jou in deze blog een aantal groentetips om het gourmetten, fonduen, borrelen en het kerstontbijt een gezonde boost te geven.

Gezond gourmetten tijdens de feestdagen

Sinds de jaren ’70 is gourmetten populair in Nederland. Veel mensen associëren deze gezellige en lekkere bezigheid waarschijnlijk met het bakken en braden van vlees en vis. Heb je wel eens overwogen om vegetarisch te gourmetten? Begin je nog niet direct te watertanden van dit idee? Kijk dan eens naar de volgende tips en recepten voor een heerlijke gourmetavond zonder vlees en vis, maar met heel veel groenten. Wil je per se vlees eten tijdens het gourmetten? Dan dagen wij je uit: eet meer groenten en probeer de hoeveelheid vlees te verminderen of kijk naar alternatieven zoals vleesvervangers.

Fondue met lekker veel en gezonde groente

Gaat jouw hart sneller kloppen van kaasfondue? Maar herken je ook het extreem verzadigde gevoel achteraf? Hoe lekker het ook kan zijn, dit is niet de meest gezonde maaltijd die er bestaat. Wij hebben een leuke tip voor je! Ooit gehoord van ‘Chinees fonduen’? Je bereid hierbij al het eten in een (Chinese) groente- of kippenbouillon wat ervoor zorgt dat de smaak van je ingrediënten goed behouden blijft en dat het eten licht verteerbaar is. Eigenlijk kun je vrijwel alle ingrediënten klaarmaken tijdens Chinees fonduen. Denk aan groenten als bosui,  taugé, bloemkool, broccoli, paprika en ui tot komkommer, champignons, prei, paksoi en mais. Het is eventueel mogelijk om het te combineren met wat vis en/of vlees. Als bijgerecht kun je verschillende soorten rijst en noedels klaarmaken. Wat dacht je van kroepoek, cashewnootjes, sesamzaadjes en wat ketjap voor erbij? Dat klinkt toch heerlijk! Kijk hier voor meer tips en inspiratie.

Welke groente serveer jij allemaal deze kerst?
Welke groente serveer jij allemaal tijdens de kerstdagen?

Gezonde borrelhapjes 

In de middag gezellig samen borrelen onder het genot van een lekker drankje. Doe jij dit ook tijdens kerst? Hoe gezond zijn de borrelhapjes die jij op tafel zet? Er zijn zoveel gezonde borrelhapjes te bedenken welke ook nog eens heel lekker zijn. Wat dacht je van olijven, geroosterde kikkererwten, komkommertoastjes met hummus, zelfgemaakte popcorn of groente snacks? Al deze groente hapjes zorgen voor een kleurrijk tafereel op tafel. Hartstikke gezond en licht verteerbaar, wat wil je nog meer?! Meer ideeën? Kijk dan even hier…

Verrassend én gezond groenteontbijt 

Geen geslaagde kerst zonder een uitgebreid kerstontbijt nietwaar?! Ook al verwacht je dit misschien niet, groente en ontbijt zijn een hele goede combi 😉 Nu horen we je denken… hoe dan, want je bent waarschijnlijk gewend aan veel zoetigheid bij deze eerste maaltijd van de dag. Geen paniek, wij hebben uiteraard genoeg ideeën voor jou. Wat dacht je van een groenteomelet, hartige muffins, een groene smoothie, avocado of hummus op toast of groentepannekoekjes? Alleen al bij de gedachte aan deze gerechtjes krijgen wij al enorme honger. Smaakt dit naar meer? Kijk dan eens op deze pagina voor meer recepten voor het ultieme groente kerstontbijt.

Wellicht vind je dit ook interessant

Heb jij als goede voornemen om samen met je gezin te werken aan een leefstijl waar iedereen dagelijks meer groente eet? Dan hebben wij de oplossing voor jou…  Het online programma toMAATJE. Hoe mooi zou het zijn om hiermee te beginnen aan de start van 2020. Klik hier voor meer informatie en hopelijk start jij het nieuwe jaar supergezond!

ho ho ho - een gezonde kerst
Wij van Dream Support wensen iedereen een liefdevolle, heerlijke en gezonde kerst toe!