Samen gezonder…

Gezond leven hoef je niet alleen te doen! De kracht van zorgen voor elkaar en de inzet van de community hierbij is heel waardevol; het werkt krachtig én is essentieel. 

Ooit werkte ik zelf bij een obesitas kliniek, waar kinderen (a 160 kg en 16 jaar) werden behandeld om af te vallen en gezonder te leven. De aanpak werkte, maar eenmaal thuis kwamen de kinderen weer aan en vervielen zij weer in hun ongezonde leefstijlpatronen. Ik ben mij gaan verdiepen in de impact van de omgeving en hoe je de community rondom kinderen kan versterken om samen een gezonde omgeving te creëren. Hieruit ontstond het programma ‘Op gezonde Tour Ambassadeurs’, een programma waar bewoners opgeleid worden tot ambassadeurs en zelf de tools en kennis in handen krijgen om andere gezinnen in hun community te inspireren voor een gezonde leefstijl. 

Tijdens de bijeenkomst ‘Buurtcommunities’ van het Pakhuis de Zwijger op 12 november stond het thema ‘zorgen voor elkaar’ centraal en ik vertelde samen met Sevda Ocak (een van onze ambassadeurs en inmiddels zelf trainer) meer over hoe we het bevorderen van een gezonde leefstijl in de stad via een ‘community based approach’ aanpakken. We deelden de best werkende elementen die we ontdekt hebben de afgelopen zes jaar met Op Gezonde Tour, ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met de Amsterdamse aanpak Zo Blijven wij Gezond. 

Het was heel mooi om tijdens deze avond andere initiatieven te ontmoeten en meer te horen over hun aanpak en wat zij hiermee bereiken. Zo vertelde directeur Lucia Martis van ProFor hoe zij een handboek hebben ontwikkeld over gezonde leefstijl, die anderen kunnen inzetten en ook het thema armoede onder de aandacht brengen. Haidy Bijnaar van Meermaatjes en Buurvrouwennetwerk vertelde haar persoonlijke verhaal over dat ze veel is afgevallen en inspireert hierbij heel veel andere bewoners. Ze laat senioren heerlijk bewegen met een heuse senioren disco! Ze laat zien dat gezond leven fun kan zijn! In groepen gingen we met elkaar in gesprek over hoe je als community nog meer kunt (en moet) samenwerken, hoe je een duurzame en blijvende aanpak met impact kunt neerzetten en hoe je ook het thema armoede aan gezond leven kunt koppelen.

Er ontstonden mooie gesprekken en er was veel creativiteit en uitwisseling met elkaar. En o ja… we hebben ook nog gedanst met de hele zaal en er was een theeceremonie van Ching’s Tea Home met als insteek: thee drinken kan je rust geven en echt een moment voor jezelf geven. Heel mooi! De avond was daarom leerzaam, inspirerend en versterkend! Het smaakt naar meer! Dank Pakhuis de Zwijger!

Ook meer weten over onze aanpak en ervaringen met community based werken? Kijk op verder op onze website en bel of mail voor een afspraak!