de eerste 1000 dagen

Dit programma is voor vrijwilligers/medewerkers die met ouders en jonge kinderen werken en het thema de eerste 1000 dagen op een positieve en verbindende manier bespreekbaar willen maken, om zo bij te dragen aan een kansrijke gezonde start.

Inhoud programma
Het programma bestaat uit: drie (online) trainingen, een online module om thuis te volgen. Elke deelnemer ontvangt een set gesprekskaarten en volgt coaching om de gesprekskaarten in te zetten.

Doelstelling deelnemers:
– Krijgen kennis over het belang van een gezonde eerste 1000 dagen voor kinderen
– Leren pedagogische vaardigheden en gesprekstechnieken hoe zij met (kwetsbare) ouders gesprekken kunnen voeren over de eerste 1000 dagen
– Oefenen met de gesprekskaarten tijdens de training en in de praktijk bij een (zelf)organisatie en bouwen een portfolio op
– Worden gecoached bij het uitvoeren van de gesprekken
– Ontvangen en geven elkaar feedback
– Delen hun (leer)ervaringen tijdens een eindbijeenkomst en ontvangen een certificaat voor deelname en kunnen daarmee (blijvend) ingezet worden in de buurt.

 

Aanleiding
Gesprekken met andere ouders voeren over gezond zwanger worden en zijn kan helpend zijn en je als (aanstaande) ouder versterken in het ouderschap. Maar hoe start je een gesprek met andere ouders over dit thema? Omdat er behoefte was aan een praktische tool zijn de gesprekskaarten ontwikkeld, in samenwerking met ouders, de Amsterdamse aanpak Zo Blijven wij Gezond, Food4smiles en de VU ontwikkeld. Inmiddels zijn de gesprekskaarten uitgebreid met een train-de training met kennis en vaardigheden over de eerste 1000 dagen.

Voor wie?
Het programma kan ingekocht woren door gemeenten, organisaties in het sociale domein of andere instellingen die zich met opvoeding en ouderschap bezighouden.

Meer weten over dit programma?
Stuur dan een mail voor naar hanne@dreamsupport.nl

 

“Het was een leerzaam programma, je leert niet alleen tips te geven aan ouders met opvoedvragen, maar je vergroot ook je eigen kennis en vaardigheden. Ook heb ik geleerd dat iedere ouder dingen anders aanpakt en verschillende meningen heeft. Je leert dus eigenlijk best veel van elkaar. Top programma!”

Deelnemer van de spelinloop Sezo 

“Ik heb veel geleerd van het programma. Bijv. ik heb geleerd over gezonde voeding en veilig slapen voor baby’s, over het gevaar van beeldschermen voor kinderen onder de 2 jaar, welke ligging is het beste voor de ontwikkeling van je kindje. De ouders vonden het spelen met de tools heel leuk en leerzaam. Als professional heb ik veel geleerd over gespreksvaardigheden, hoe ik gesprekken met ouders kan aangaan, waar ik op moet letten, welke vragen ik kan stellen enz. De gesprekskkaarten helpen hier ook bij.” 

Deelnemer train-de-trainer 

” De training gaf inhoudelijk enorm veel informatie over hoe belangrijk gezonde leefstijl binnen de eerste 1000 dagen van een kind is. Het was heel leerzaam en ik vond het fijn om tussentijds de gesprekskaarten te mogen toepassen. Door de gesprekskaarten ontstonden er mooie gesprekken tussen de jonge ouders. Dat was ontzettend mooi om te zien.”

Deelnemer van de spelinloop Sezo