Jonge mantelzorgers werken samen aan nieuwe innovaties tijdens het project Care For Youth.

Wie kent de behoeftes van de jonge mantelzorger beter dan de jonge mantelzorger zelf. In mei 2021 zijn wij het project Care For Youth opnieuw begonnen. Er is samen gekeken naar wat zij goed vinden werken en wat er beter zou kunnen gaan. Samen met Christina, Kadi, Manou en Viroen hebben we supermooie tools ontworpen voor docenten, begeleiders, professionals en jongeren.

 

Van student naar mantelzorger

Mijn naam is Anh en ik ben zelf ook een jonge mantelzorger sinds 4 jaar. Toen ik op de middelbare school zat, kende ik de term jonge mantelzorger niet. Ik zat in 5 havo en weet het nog als de dag van gisteren. Ik had een belangrijke toets week en kreeg toen te horen dat mijn neef een hersenletsel en tumor had. Ik ben toen op de automatische piloot gegaan. Ziekenhuis bezoeken, er voor andere mensen zijn, school en werk. Het lukt mij wel en ik kon het wel. Ondanks alle hectiek is de band sterker geworden tussen mijn neef en mij, ik zie mijn familie vaker en er is een stijgende lijn van de revalidatie waar ik echt heel blij van word. Daarnaast ben ik super trots in wat mijn neef tot nu toe heeft bereikt, maar ook trots op mijn oom, tante en nichtje hoe zij met deze situatie zijn omgegaan.

 

Samen kan je meer

Zelf heb ik Christina vijf uur begeleid om een tool te ontwikkelen. Christina heeft vorig jaar meegedaan met het project Care For Youth en ook dit jaar wilde zij graag meedoen. Zij wil de jonge mantelzorger meer herkenbaar maken voor andere docenten, begeleiders, professionals en jongeren. Tijdens het coachen van Christina heb ik veel geleerd. Ik herkende mijzelf in de situatie waar Christina in zit. Dat is ook de reden waarom ik elke keer vroeg hoe het met haar was en hoe het thuis ging. Want als ik het vergelijk met mezelf en mensen vroegen aan mij hoe het ging, zei ik standaard “ja prima”. Ik voelde mij vaak bezwaard om dingen te vertellen en wilde geen mensen onnodig lastigvallen. Ik vertelde het pas als mensen gingen doorvragen en dat is ook de reden waarom ik dit doe, omdat ik het belangrijk vind om een luisterend oor te bieden. Daarnaast heb ik ook veel van haar geleerd. Christina is een persoon die creatieve ideeën heeft, waardoor de tool Mini Workshop is ontstaan. Door haar ben ik gaan nadenken over wat ik had gemist. Ik besefte dat ik het stiekem toch fijn had gevonden als ik meer ondersteuning kreeg van school door gewoon informatie te krijgen over dit onderwerp. Ik merkte dat ik druk ben en mijzelf soms vergeet. Door haar heb ik nu standaard een kwartiertje op de dag dat ik even lekker ga dansen. Ik heb de samenwerking met Christina heel fijn ervaren. Zij is een liefdevolle meid met veel passie voor haar familie

 

Tools

Als stagiaire pedagogiek en jonge mantelzorger ben ik zelf super enthousiast dat er aandacht wordt besteed aan mantelzorgers. Ik ben blij dat er tools zijn ontwikkeld die de docenten, begeleiders en professionals van jongeren kunnen inzetten om jongeren beter te ondersteunen. De tools zijn zo gemaakt dat jongeren informatie krijgen, zich herkennen en aangesproken worden op hun talent die ze juist wel kunnen, zodat het onderwerp minder in de problemen sfeer zit. Ik merk zelf dat ik de herkenning fijn vindt en toch weet waar ik terecht kan zonder dat mijn klasgenoten weten dat ik dus een jonge mantelzorger ben. Ik hoop dat iedereen die met jongeren werkt of actief is de tools gaan inzetten.

 

Workshops en spel ‘Zien jullie mij’

Naast de tools zijn er vier workshops gegeven aan professionals waarbij er informatie werd gegeven over wat het inhoudt om een jonge mantelzorger te zijn, maar ook speelden we het spel “Zien jullie ons?”. Hieruit kwamen de meest mooie verhalen en kwam ik erachter dat veel professionals ook hun eigen mantelzorg verhalen met zich meebrachten. Ondanks dat wij elkaar tijdens deze sessie niet kenden was iedereen erg open over zijn/haar verhalen. Ik besef dat je naast je professionele rol ook natuurlijk een eigen verhaal en leven hebt. Het verbaasde mij hoeveel professionals ook mantelzorgers waren. Deze ervaringen kunnen juist ook ingezet worden en gedeeld met jongeren.

 

Wil je de toolkit bestellen?

Wil je de toolkit ook inzetten op jouw school, werk of begeleiding aan jongeren?

Check dan even https://dreamsupport.nl/care-for-youth/.

Binnenkort starten we ook met een train-de-trainer ‘Zien jullie mij’, wil je hieraan meedoen stuur dan een mailtje naar robin@dreamsupport.nl