
Binnenkort organiseren we het webinar ‘Jongeren als Change Agents’, omdat we de verhalen, ideeën en ervaringen van jongeren een podium willen geven, juist nu! Tijdens de voorbereiding kwam ik laatst in clubhouse in een room met het thema ‘stoppen met school ja/nee’, georganiseerd door jongeren die succesvol zijn als ondernemers op oa tiktok, insta en youtube. Ik luisterde samen met mijn puberdochter en vriendinnen. Ze toonden weinig interesse, dit veranderde echter toen ze zagen wie er op het ‘podium’ stonden van clubhouse. Ik kende zelf helemaal niemand (hoezo generatiekloof dus..), maar het bleken heel bekende jongeren te zijn met miljoenen volgers op social media. De interesse was daarmee al snel gewekt. En jeetje, wat een kans toch dat opeens ook jongeren aansluiten en dat er binnen dit platform echte gesprekken samen met jongeren gevoerd kunnen worden! Want deze gesprekken zijn nodig! Deze groep jongeren, zowel de sprekers als de vragen stellers, gaven ons denk ik wijze lessen.
Ik haal er hier een paar aan (was maar een klein deel aanwezig, maar dit was al erg waardevol):
🔎 ‘Ik mis echt de creativiteit op school’ vb: ik maakte vol passie en creativiteit mijn opdracht, maar ik kreeg een heel laag cijfer. Omdat het niet voldeed aan de toets’. 🧐 toetsen werken te beperkend?
🔎 ‘De taalvakken leer ik liever door series te kijken of via andere social media kanalen. Sterker, daar leer ik het beter en leuker dan op school’
🔎 ‘Ik kan bijna alles via youtube leren, dus wat voegt school toe?’
🔎 ‘Ik mis de toepasbaarheid van school in mijn dagelijkse leven, want ik ben als sinds m’n 16e ondernemer en ik leer meer van ‘op m’n bek gaan’ en de dingen oplossen in het dagelijkse leven ipv dat een leraar mij iets leert’
🔎 ‘Als youtuber maak ik al jaren filmpjes, voor mijn opdracht op een school kreeg ik een 6 voor mijn filmpjes, de docenten begrijpen hier helemaal niets van’
🔎 ‘Wat ik had willen leren is, hoe ik kan ondernemen, kan omgaan met klanten, offertes schrijven en als ik een klant aanschrijf dan zorg ik natuurlijk dat mijn spelling goed is!’
🔎 ‘Onze generatie leert anders dan hoe het onderwijs nu is, we zijn veel meer beeldend ingesteld‘
🔎 ‘De vakken op school zouden meer gekoppeld moeten worden aan wat we meemaken in ons dagelijkse leven, docenten snappen te weinig van wat wij ervaren en beleven en sluiten hier te weinig op aan’.
🔎 ’De lessen zouden veel meer op maat aangeboden kunnen worden, waarbij er meer ruimte is voor onze talenten om die beter te benutten’.
🔎 ‘ School is wel belangrijk, in ieder geval je middelbare school en kies daarna een basisvak, dan heb je dat in ieder geval’, gaven sommige anderen aan, ondanks het geluid dat ook vervolgopleidingen soms echt niet aansluiten. Het valt sommigen tegen; vooral wat je ermee kan, omdat het teveel afstaat van de praktijk’.
🔎 ‘ School is ook belangrijk voor sociale vaardigheden en vrienden’, vonden sommigen.
🔎 ‘ Het viel op dat het woord ‘creativiteit en inspiratie’ vaak terugkwam. Aan ons de taak om als docenten/opvoeders ons vaker af te vragen: op welke manier inspireer ik kinderen en jongeren? En op welke manier spreek ik de creativiteit die we allemaal bezitten, meer aan? En ik ben eigelijk zo blij dat jongeren deze woorden zo expliciet benoemen, want op dit vlak is nog veel te doen en te ontwikkelen!
Deze opmerkingen en lessen van jongeren kunnen we natuurlijk niet negeren. De coronatijd heeft ook bloot gelegd dat het écht tijd is voor innovatie, voor versnelling, daar kunnen we niet meer onderuit! Dus, hup, op naar de next step, binnen het onderwijs en samenleving voor meer inspiratie, creativiteit en betrokkenheid bij elkaar. Ik kan niet wachten eerlijk gezegd.. want het gaat mij niet snel genoeg..!’
Op welke manier ‘inspireren’ deze rake aanbevelingen van jongeren jou? Welke lessen haal jij hieruit voor jezelf of voor je beroep (met jongeren)? Deel het in de comments! Of praat mee met ons tijdens het webinar/ aftalk in clubhouse (zie beneden).
Groetjes, Hanne, Dream Support
P.S. Wij ontwikkelen ‘blended learning’ programma’s voor onderwijs, organisaties of gemeenten. Wil je kijken hoe je blended learning ook kunt toepassen? Voeg me toe op je linkendin en stuur me een dm, dan denken we graag met je mee!
P.P.S. Op donderdag 11 maart organiseren we een webinar ‘Jongeren als Change Agents’ en ga je in gesprek met deze Change Agents. Doe mee en meld je aan:(let op beperkt aantal plekken)
P.P.P.S. Daarna faciliteren we een (after)Talk met verschillende jongeren en sprekers op clubhouse om 20.30 uur. Wil je ook iets zeggen of meepraten, laat het weten en leuk als je erbij bent op 11 maart, hierbij de uitnodiging en volg me even op in clubhouse (hannevanderkolk), als je op het belletje klikt verschijnt de room vanzelf in je overzicht.
Dit artikel lezen en delen op Linkedin? Dat kan, klik hier!